Krympburkar

-Jag har stor respekt för det gamla slöjdhantverket men känner ett behov av att förändra och förnya. Min slöjd får hellre bli provocerande än slätstruken. Gärna norrländskt oinsmickrande med de skärande verktygens tydliga spår.  Säger Roland Fällman om sitt slöjdande av krympburkar. Roland har tillsammans med sin fru, Marianne, slöjdföretaget Gubben. De är baserade utanför Umeå i Vännäs där de är medlemmar i Slöjdarnas Hus och umgås med mycket slöjdare. Västerbotten är ett riktigt slöjdar län.

Roland Fällman Krympburkar Gubben

När man tillverkar en krympburk använder man en färsk björkstam som man sågar till i önskad längd och borrar ett stort hål i, genom hela kärnan av stammen. Sen börjar man gröpa ur den, först med grova redskap och sen med slöjdkniv. Sen täljer man en botten i en torr träbit, ungefär lika stor som innemåttet på burken. För att få i botten skär man ett skåra ca en centimeter från nederkant på burken där man stoppar in botten biten. Sen ska den färska stammen (burken) krympa på den torra botten så det blir tätt. När den är torr är det bara att tälja till ett lock. En krympburk ska vara så tätt att man lätt kan använda den till torrvaror som kaffe, te och socker.

Krympburkar Gubben färg Krympburkar Gubben hus

Skärteknik eller karvsnitt som man ofta ser på krympburkar var vanligt i Europa på 1600-talet och används än idag inom folkkonsten i de nordiska länderna, Ryssland och Indien. För att få till de sirliga fina mönstren använder man en vass slöjdkniv eller speciella karvsnittsknivar vars egg har olika v och u former.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>